Over vallende bladeren en de kunst van het loslaten

De herfst vind ik een heerlijk jaargetijde, een moment waarop de natuur wat mij betreft op haar mooist is. De bladeren aan de bomen veranderen in de mooiste kleuren waarna ze losgelaten worden. Een mooi moment om voor jezelf te kijken wat jij nog los wilt laten. Als ik naar mezelf kijk ben ik op dit moment ook bezig met loslaten. Onze oudste zoon zit in groep 8 en bezoekt op dit moment verschillende middelbare scholen ter voorbereiding op zijn schoolkeuze.

Voor mij als moeder betekent dit loslaten. Vanaf volgend schooljaar gaat hij op de fiets naar een school minimaal 10 kilometer van ons huis. Zal hij het naar zijn zin hebben op zijn nieuwe school? Kan hij zich staande houden tussen al die grote kinderen? Hoe zal het vele huiswerk hem bevallen? Zal hij veilig van en naar school kunnen fietsen op een route waarvan ik weet dat er door automobilisten vreselijk hard wordt gereden? Het zijn allemaal dingen die door mijn hoofd spoken en waar ik mee worstel.

De vallende bladeren in de herfst helpen me te herinneren dat ik, net als de boom, moet accepteren dat er steeds weer opnieuw een moment komt waarop je het oude los moet laten om zo ruimte te maken voor het nieuwe.

Ook voor onze zoon is het loslaten. Loslaten van het bekende en vertrouwde van de basisschool, zijn leerkrachten en klasgenoten. Hij lijkt er gelukkig minder moeite mee te hebben dan zijn moeder en kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst.

Soms is het loslaten voor een kind moeilijk. Bijvoorbeeld voor kinderen die een strenge innerlijke criticus in zich dragen en zich daardoor vaak onzeker voelen kan loslaten van het vertrouwde erg lastig zijn. Een kindercoach kan in zo’n geval het kind helpen om meer in de eigen kracht te gaan staan, minder kritisch op zichzelf te zijn en zich daardoor zekerder te gaan voelen waardoor er ruimte ontstaat om vol vertrouwen het nieuwe seizoen tegemoet te zien.

Krachtstok maken

Als een kind wel een steuntje in de rug kan gebruiken kan het maken van een krachtstok helpend zijn. De krachtstok komt uit het Sjamanisme. De Sjamanen maken krachtvoorwerpen en versieren deze met diverse materialen waar zij bepaalde krachten aan toeschrijven.

Je kunt kinderen zo’n krachtstok laten maken. Door naar de stok te kijken, hem vast te houden of er mee te spelen kan het kind zich gesterkt voelen op momenten dat dat nodig is.

Vandaag, met dit prachtige herfstweer, trokken we de bossen in met onze drie zonen en twee neefjes, die te logeren waren. Met z’n allen zochten we naar mooie stokken die we konden gebruiken om er krachtstokken van te maken. Aan de oever van de Dommel zijn we op een kleed gaan zitten en hebben we onze stokken versierd met veren, touwtjes, kralen, gras, schors en dennenappels. Het resultaat is prachtig en de kinderen hebben genoten. Hopelijk zullen ze nog vaak kracht ontlenen aan hun stok op momenten dat ze dat nodig hebben.

 

Geef een reactie