Balans in geven en nemen

Het najaar is nu echt begonnen en ik geniet intens van de prachtige kleuren die de natuur op dit moment overal laat zien. Zo viel mijn oog deze week op de prachtige dieprode kleuren van de vijfbladige wingerd. De plant was geworteld aan de voet van een machtige den en kronkelde via de stam van de den omhoog. Met de najaarszon die door de takken van de bomen scheen vormde het geheel een adembenemend plaatje.

De den biedt steun aan de wingerd en stelt hem in staat dat te doen waarvoor hij gemaakt is: groeien en klimmen. De den kan dat over het algemeen prima hebben. Hij lijdt niet onder de aanwezigheid van de wingerd en samen groeien ze in symbiose in het bos. Het wordt anders wanneer de weerstand van de den niet optimaal is. Of wanneer de wingerd te veel gaat steunen op de den. Hem volledig overwoekerd en hem zo het belangrijke licht van de zon of het water uit de grond ontneemt. Op zo’n moment staat de den te veel van zijn energie af waardoor hij ziek kan worden. Uiteindelijk is ook de wingerd hier niet bij gebaat. Als de den ziek wordt verliest de wingerd zijn steun.

Net als in de natuur is het ook binnen het gezin belangrijk dat er sprake is van balans. Een belangrijke taak in de opvoeding is het geven van steun aan je kind. Op het moment dat jij als ouder niet lekker in je vel zit kan dat steun geven ineens te zwaar worden. Alle energie wordt uit je weg gezogen en je bent niet meer in staat om de vader of moeder te zijn die je graag wilt zijn. Je voelt je moe en lamlendig, je kunt je er niet toe zetten om iets leuks te ondernemen met je kind en je lontje is gevaarlijk kort.

In een gezonde relatie is er sprake van een balans in geven en nemen. Als je altijd alleen maar geeft raakt je energie op en neemt je weerstand af. Er moet een evenwicht zijn in zorgen voor de ander en zorgen voor jezelf. Als je niet goed voor jezelf zorgt kan je ook een ander niet voldoende tot steun zijn. Vreselijk cliché maar ook heel erg waar.

Veel ouders vinden het moeilijk om goed voor zichzelf te zorgen. Ze hebben het gevoel zichzelf weg te moeten cijferen voor kun kind. Maar uiteindelijk helpen ze hun kind hier niet altijd het beste mee. Goed voor jezelf zorgen betekent niet dat je er niet voor je kind bent. Goed voor jezelf zorgen kan in heel kleine dingen zitten. In die kleine momenten die jou weer energie geven.

Zelf laad ik mijn batterij graag op in de natuur. Ik vind het heerlijk om met het hele gezin te gaan wandelen maar ik kan ook enorm genieten en opladen als ik even zonder de kinderen naar buiten kan. Een heerlijke bosrit met mijn vriendinnen van de manege vormt iedere donderdagochtend een belangrijk oplaadmoment. Maar ook een verloren uurtje met Noodles door het bos wandelen zorgt dat mijn energielevel weer stijgt. Daarna kan ik weer, net als die sterke, gezonde den, stevig staan om mijn kinderen de steun te bieden die zij nodig hebben om te groeien en te bloeien.

  

Geef een reactie